Apostila
Apostila este o ștampilă sau un certificat eliberat de autoritățile competente ale unui stat semnatar al Convenției de la Haga, pentru actele oficiale întocmite în țara respectivă, care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenției.
Scopul eliberării apostilei este autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizării unor acte false în vederea producerii de efecte juridice.
Share post:
Tipuri de documente care pot fi apostilate și instituțiile competente
– Hotărâri judecătorești (în original) emise de instanțele judecătorești române (hotărârile judecătorești trebuie să fie legalizate de instanța care le-a pronunțat, cu numele în clar, de către grefierul care legalizează hotărârea sau de către președintele instanței)
– Acte originale care emană de la un executor judecătoresc
– Acte originale emise de Registrul Comerțului, semnate cu numele în clar si prevăzute cu ștampila rotundă a Registrului Comerțului
*cu excepția certificatelor de stare civilă eliberate de misiunile diplomatice ori de oficiile consulare ale României în străinătate.
**apostila nu se eliberează și pentru suplimentul descriptiv al certificatului.
Mențiune:
Note
Nu se pot apostila în România decât acte emise de autoritățile române. Indiferent că se apostilează o copie legalizată notarial sau o traducere legalizată, originalul actului trebuie să fie emis de autorități din România.
Traducerea legalizată a unui act nu poate fi apostilată dacă originalul acestuia nu a fost, la rândul său, apostilat de către instituția competentă.
Pentru aplicarea APOSTILEI pe originalele actelor de studii superioare (diplome de licenţă, diplome de master, foi matricole, etc.) acestea trebuie vizate în prealabil de către Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor.
Pentru aplicarea APOSTILEI pe originalele actelor de studii preuniversitare (Diplomă de bacalaureat, certificate capacitate, certificate de calificare profesională, foi matricole etc.), acestea trebuie vizate în prealabil de către inspectoratul şcolar din judeţul în care au fost emise actele.
Nu pot fi apostilate pe original la Prefectura certificatele de naştere / căsătorie / deces în format vechi (emise înainte de 1998), şi implicit, nici traducerile legalizate ale acestora nu pot fi apostilate. Este necesară preschimbarea acestor certificate pentru a putea fi folosite în străinătate.
Paşii ce trebuie urmaţi pentru a obţine formalităţile complete în procedura de apostilare sunt:
Domeniile în care este solicitată cel mai des prezența unui interpret este cel al afacerilor, însă există și alte sectoare care necesită acest tip de servicii, cum ar fi cel turistic, imobiliar, economic, juridic, etc.
Servicii complete de traducere în toate limbile de circulație internațională: traduceri autorizate, traduceri legalizate, traduceri online, servicii de interpretariat, servicii apostilare si supralegalizare, servicii DTP.
Linkuri Utile