CERE OFERTĂ

Articolul 1

Despre arta traducerii

Încă din cele mai vechi timpuri, traducerea reprezintă instrumentul de înțelegere a culturilor, mijlocul de comunicare dintre oameni. La fel ca orice altă noțiune, termenul „traducere” poate fi definit în dependență de criteriile şi principiile puse la baza conceptualizării lui. Traducerea este un termen cu un volum semantic destul de larg, în interiorul căruia distingem 5 semnificații:

Share post:

Share on facebook
Share on linkedin
  1. Traducerea ca proces, ca activitate
  2. Traducerea ca rezultat final, ca produs
  3. Traducerea ca mijloc de comunicare
  4. Traducerea ca interpretare
  5. Traducerea ca transformare a mesajului, textului

În mod general, putem trata traducerea ca un caz particular de convergență lingvistică, în scopul medierii interlingvistice, care permite transmiterea informaţiei între locutori de limbi diferite.

În mod general, putem trata traducerea ca un caz particular de convergență lingvistică, în scopul medierii interlingvistice, care permite transmiterea informaţiei între locutori de limbi diferite.

Un aspect foarte important care stă la baza obținerii unei traduceri de calitate este cunoașterea de către traducător a celor două culturi, cea din care se traduce și cea spre care se traduce. Așadar, nu este suficient ca un traducător să aibă cunoștințe solide de limbă și fler, acesta trebuie să dețină și informații de natură culturală atât în limba sursă, cât și în limba țintă, pentru a reda cât mai natural sensul textului tradus.

 

Traducerea poate fi încadrată ca fiind un act de creație, întrucât presupune îmbinarea mai multor abilități și tehnici în vederea redării cât mai exacte a mesajului, surprinderea tuturor nuanțelor și adaptarea acestora în textul țintă, însă fără ca prezența celui care traduce să fie observată.

 

Deși poate părea o activitate relativ simplă, traducerea nu înseamnă pur și simplu redarea mot-a-mot a cuvintelor dintr-o limbă în alta, ci o muncă asiduă, care implică multă cercetare, timp și dedicare din partea traducătorului.